En elev kopplar sladdar i ett elskåp.

El och energi

El- och energiprogrammet på Bråvallagymnasiet är det bredaste el-programmet som erbjuds i Norrköping. Detta gör att våra elever är anställningsbara inom många yrkesområden inom el-branschen.

El- och energiprogrammets inriktingar

På El- och energiprogrammet arbetar du både med huvud och händer. Som enda gymnasieskola i Norrköping provar du på alla våra tre inriktningar inom år 1. Sedan väljer du inriktning till år 2.

Fördelen med att prova alla inriktningar under år 1 är att du blir mer säker på din inriktningsval och vad du vill göra i framtiden.

Våra valbara inriktningar är Automation, Elteknik eller Dator- och kommunikationsteknik.

På automationsinriktningen lär du dig service och installation av industrirobotar med programmering, datastyrning, automation av produktionsprocesser och fastighetssystem. Inriktningen leder till yrken som automationstekniker, industrielektriker, processtekniker och fastighetstekniker.

Poängplan

Poängplan för Automation Pdf, 744.4 kB.

Inom inriktningen Elteknik lär du dig att installera och driftsätta belysning, tele, larm, passersystem, styr- och reglerteknik, datanät, bredband, kabel-TV
med mera. Inriktningen leder till yrken som installationstekniker och larmtekniker.

Poängplan

Poängplan för Elteknik Pdf, 742.5 kB.

Inom inriktningen Dator- och kommunikationsteknik lär du dig bland annat att planera, konfigurera och installera nätverk, routers, switchar, vlan, virituella servrar, firewalls samt en del övrig datorutrustning. Inriktningen leder till yrken som nätverkstekniker, IT-supporttekniker och eventtekniker.

Poängplan

Poängplan för Dator- och kommunikationsteknik Pdf, 747.1 kB.

Grundläggande behörighet för att jobba som installationstekniker

Alla elever, oavsett inriktning, läser praktisk ellära och elkraftteknik. Detta ger en grundläggande behörighet för att jobba som installationselektriker (det som de flesta brukar kalla elektriker). Det finns även möjlighet att skaffa behörighet till högskolan vilket kan öppna upp fler dörrar att jobba med det du vill.

APL (arbetsplatsförlagt lärande)

På utbildningen ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande, för att du ska få testa på yrket och använda dina kunskaper som du fått genom utbildningen. Genom ett mycket bra samarbete med branschledande företag så har våra elever efter avslutad yrkesexamen mycket goda möjligheter till arbete.

Åsa Stenmark, rektor

asa.stenmark@norrkoping.se

072-597 41 39

Kent-Åke Sköld, lagledare

kentakeingvar.skold@norrkoping.se

072-597 01 34

Gabriel Abo Al Ahad, lagledare

gabriel.aboalahad@norrkoping.se

072-597 41 77

Hans Karlsson, APL-ansvarig för El- och energiprogrammet

072-527 94 59