Två killar i verkstaden

Industriteknik

Vill du jobba med drift av industrianläggningar, maskinteknik eller svets? Då är det här programmet för dig.

Bråvallagymnasiet är en kreativ och modern skola utrustad med den senaste tekniken. Vi som skola deltar frekvent i yrkestävlingar, till exempel yrkes-SM i svarvning och svetsning med fina resultat.

Industritekniska programmets olika inriktningar

På Industritekniska programmet på Bråvallagymnasiet får du som elev prova på alla våra tre inriktningar under år 1. Detta för att du ska vara väl förberedd inför att göra ett bra inriktningsval till år 2.

Våra inriktningar är Driftsäkerhet och underhåll, Produkt- och maskinteknik och Svetsteknik.

Här får du kunskaper om strategiskt och systematiskt underhåll och dess betydelse för en säker drift. Inriktningen kan leda till arbete med dagligt underhåll av utrustning och att analysera och säkerställa driften vid industrianläggningar. Arbete med kullager, transmissioner, hydraulik och pneumatik är moment som ingår i utbildningen.

Poängplan

Poängplan för Driftsäkerhet och underhåll Pdf, 172.5 kB.

Inriktningen ger dig kunskaper i programmering av CNC-maskiner, arbete i 3d-CAD och CAM. Efter examen kan du arbeta som CNC-operatör eller med områden som design, konstruktion och produktionsteknik. Som elev har du möjlighet att nå ”Grönt Certifikat” för CNC-operatörer.

Poängplan

Poängplan för Produkt- och maskinteknik Pdf, 172.2 kB.

Här får du kunskap om och träna på olika svetstekniker, plåtbearbetning och de arbetsmoment som hör till. Inriktningen kan leda till arbete som svetsare eller internationell svetsare

Skolan har certifierad IW-utbildning. I utbildningen ges möjlighet att avlägga prov (svetslicens) på flera svetsmetoder, varav en tredjepartscertifiering.

Läs mer om IW på webbplatsen www.svets.se

Poängplan

Poängplan för Svetsteknik Pdf, 170.3 kB.

Både APL och grundläggande behörighet

Hos oss får alla elever möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet vilket öppnar dörrarna för vidare studier på högskola.

Du får även prova på APL (arbetsplatsförlagt lärande) som är en viktig del i utbildningen. Här får du arbeta med yrkesmän och få djupare kunskap om ditt framtida yrke. Vi har ett nära och mångårigt samarbete med branschen där våra APL-samordnare arbetar för att alla elever ska få APL med hög kvalitet.

Student

Yrkesambassadörer som hjälper dig välja utbildning och yrke

Industridag Östergötland har byggt upp en yrkesambassadörsbank för dig som ska välja utbildning och yrke. Här kan du läsa mer och lyssna på unga tjejer och killar som trivs med sina yrkesval. Kanske kan du få en hel del bra tips inför ditt gymnasieval och framtida yrkesval.

Yrkesambassadörer är ett samarbete mellan Teknikcollege Östergötland, Industrikompetens, Industridag Östergötland samt industri- och teknikföretag i Östergötland med stöd av Skolverket.

Läs mer om Yrkesambassadörsbanken