Kille som svetsar

Yrkeshögskoleutbildning – Rörtekniker med svetscertifikat

Vill du ha ett varierat och spännande jobb där du kan välja själv om du vill jobba i Sverige eller ute i världen? Då är Rörtekniker med svetscertifikat en utbildning för dig!

Rörtekniker med svetscertifikat

Rörtekniker med svetscertifikat är en tvåårig YH-utbildning på Bråvallagymnasiet i Norrköping. Utbildningen bygger på svetskunskaper som finns på det Industritekniska programmet och VVS- och fastighetsprogrammet. Utbildningen passar även dig som har arbetat ett tag i branschen och som vill vidareutbilda dig.

Behörighetsgivande förutbildning (BFU)

Nu har du som inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven för utbildningen möjlighet att läsa en behörighetsgivande förutbildning (BFU). Utbildningen är CSN-berättigad, heltid och på plats i Norrköping. Förutsatt att du blir godkänd på BFU garanteras du en plats på utbildningen. För att ansöka till BFU görs en anmälan till huvudutbildningen.

Läs mer på Östsvenska Yrkeshögskolans webbplats om Rörtekniker med svetscertifikat

Vad gör en rörtekniker?

En rörtekniker kan arbeta med en rad olika arbetsuppgifter, allt från rörsvetsning, reparationer och underhåll till rörmontage och rörinstallationer. Det finns en stor variation i yrket och du har möjlighet att nischa dig mot flera olika områden. Man kan till exempel arbeta med projektering och konstruktion, sprinklersystem, kyl-och värmeinstallationer för att nämna några områden.

Du får lära dig olika svetsmetoder

Under utbildningen lär du dig svetsmetoder som TIG och MMA, upp till rörnivå och svetsning i olika material och tjocklekar för en bred kompetens.

Utbildningen ger dig, som klarar alla moment, svetsarprövningsintyg på TIG och MMA enligt EN ISO 9606. Intyget är ett krav för att få utföra kvalificerade svetsarbeten.

Ritningsläsning med till exempel detaljritningar, isometriska ritningar och flödesscheman ingår också i utbildningen, vilket är nödvändigt för att kunna arbeta inom rörteknik.

Utöver grundläggande behörighet för yrkeshögskola krävs att du ska ha lägst betyget E/3/G i:

  • Kälsvets 1, Kälsvets 2, Stumsvets 1, Svets grund.

Eller:

  • VVS svets industrirör, VVS svets lödning och rör, VVS TIG-svetsning rör.

Läs mer om behörighet

Läs om särskilda förkunskaper och urvalsgrunder

Ansökan för höstterminen 2024 öppnar 9 januari och stänger 7 maj 2024.

Ansökan görs på Östsvenska Yrkeshögskolans webbplats:

Ansökan Rörtekniker med svetscertifikat.

Du som har pågående gymnasiestudier har möjlighet att komplettera din ansökan till mitten av juni.

Stefan Törnqvist, yrkeslärare examen

stefan.tornqvist@norrkoping.se

070-278 05 73

Leila Gros, sakkunnig utbildningskontoret

lejla.gros@norrkoping.se

072-254 37 69

Utbildningen är framtagen i samarbete med Östsvenska Yrkeshögskolan och flera lokala företag. Vi har ett nära samarbete med företagen som tar emot studerande på studiebesök och praktikplatser och bidrar med föreläsningar inom sina spetskompetenser. Företagen ingår också i utbildningens ledningsgrupp.

Följande företag är involverade i utbildningen:

  • AG:s i Norrköping AB
  • Mats Runqvist Svets och Montage AB
  • Jernbro Industrial Services
  • Nyköpings rörsvets
  • Ståthöga Ma Teknik AB
  • Holmen Paper AB
  • Licenssvetsarna öst AB
  • Saltängen Industri AB
  • SLS Kyla Värme Energi AB
  • JohSjö-gruppen

Efter avslutad utbildning har du utvecklat kunskaper, färdigheter och kompetenser inom rörmontage och olika svetsmetoder som förekommer inom rörsvetsning. Yrkesroller som utbildningen leder till är till exempel rörsvetsare, rörläggare och svetsare.

Arbete på hemmaplan eller ute i världen

Den certifiering som du får efter genomgången utbildning gäller i hela världen. Det innebär att du kan arbeta både i Sverige eller varsomhelst ute i världen. Det finns ett stort behov av kompetens inom yrket, vilket innebär att det finns goda möjligheter till jobb direkt efter utbildningen.

Vill du veta mer om Rörtekniker med svetscertifikat?