En tjej snickrar.

Bygg och anläggning

Som enda gymnasieskolan i Norrköping erbjuder vi på Bråvallagymnasiet fyra inriktningar. Anläggningsfordon, Husbyggnad, Måleri och Plåtslageri. Vad väljer du?

Bygg- och anläggningsprogrammets olika inriktningar

På Bygg- och anläggningsprogrammet på Bråvallagymnasiet får du under första året prova på olika yrken för att kunna göra ett bra inriktningsval inför år 2. Du läser kurser inom alla områden och sedan väljer du inriktning till år 2.

Våra förstaårselever beskriver att första året där de får prova på alla inriktningar ger goda förutsättningar för att göra ett bra yrkesval för framtiden.

Våra inriktningar är Anläggningsfordon, Husbyggnad, Måleri och Plåtslageri.

Här får du grundläggande kunskaper för att arbeta med planering av mark och anläggning. Du utbildar dig till maskinförare och får lära dig att köra mobila arbetsmaskiner, till exempel grävmaskin och hjullastare. Du får också kunskap om olika anläggningarbeten exempelvis vägbyggnad, ledningsbyggnad och stensättning.

Du behöver ha ett giltigt körkortstillstånd för att kunna bli antagen till inriktningen Anläggningsfordon.

Se en film från PEAB, ett av de företag som Bråvalla samarbetar med. I filmen får du ta del av vilka möjligheter till arbete man kan ha efter att ha valt inriktningen anläggningsfordon.

Poängplan

Poängplan för anläggningsfordon Pdf, 745.9 kB.

På inriktningen Husbyggnad kan du välja att specialisera dig ytterligare till år 3. Du kan välja yrkesutgångar som till exempel träarbetare, betongarbetare, murare, plattsättare eller specialyrken inom husbyggnad.

Genom vår BYN-certifiering så är skyliftutbildning och fallskyddsutbildning obligatoriska delar av utbildningen.

Poängplaner

Poängplan för betongarbetare Pdf, 743.3 kB.

Poängplan för golvläggare Pdf, 738 kB.

Poängplan för murare Pdf, 738.3 kB.

Poängplan för plattsättare Pdf, 737 kB.

Poängplan för träarbetare Pdf, 741.5 kB.

På måleriinriktningen får du lära dig att spackla, måla och hänga tapet för att skapa trivsamma miljöer. Det finns också möjlighet att fördjupa dig
med kurser inom golvläggning och glasteknik.

Poängplan

Poängplan för måleri Pdf, 738.3 kB.

Här får du lära dig att göra plåttak, fönsterbleck, rännor, stuprör och andra plåtdetaljer med gamla traditioner. Du kan även utbilda dig inom ventilationsteknik med tillverkning och montering av ventilationssystem.

Poängplan

Poängplan för plåtslageri Pdf, 739.3 kB.

Möjlighet till grundläggande högskolebehörighet och APL

Hos oss får alla elever möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet vilket öppnar dörrarna för vidare studier på högskola.

APL, arbetsplatsförlagt lärande, ingår som en viktig del i utbildningen. Under denna period är du ute på en arbetsplats där du får testa på yrket och använda dina kunskaper som du fått genom utbildningen. Vi har ett nära och mångårigt samarbete med branschen där vår APL-samordnare arbetar för att alla elever ska få APL med hög kvalitet. Vi har bland annat ett samarbete med Hyresbostäder i Norrköping och KA-projekt, där Bråvallas Bygg- och anläggningsprogram bygger bostäder för unga i projektet "Unga bygger för unga".

Bråvallagymnasiets Bygg- och anläggningsprogram är en branschrekommenderad skola av BYN (Byggbranschens yrkesnämnd). Det ger dig som elev en garanti för att kunna gå ut som lärling efter gymnasieexamen.

Susanna Ölander Borg, rektor

susanna.borg@norrkoping.se

073-020 16 80

Fredrik Frisberg, lagledare

fredrik.frisberg@norrkoping.se

072-597 41 05

Robert Lindgren, lagledare

robert.lindgren@norrkoping.se

072-574 99 32

Mikael Axelsson, APL-ansvarig för bygg

mikael.axelsson2@norrkoping.se

076-772 84 45

​Tommy Sjöstedt, APL-ansvarig för plåt

tommy.sjostedt@norrkoping.se

070-550 35 29

Patrik Tjäder, APL-ansvarig för måleri

patrik.tjader@norrkoping.se

076-128 11 41